Мен ако ме питате, има - това е резен сладка, сочна диня. От сега си представям как ще ги пускам лятото в бунара да се изстудяват заедно с мастичката и как после, изтегнат на хамака, вързан под някоя дебела сянка, ще се полюшвам лекичко напред-назад, ще си бодвам парченца ледено студена диня от една голяма, ама голяма купа и ще си прелиствам любимото книжле. Пък работата да не е заек?!... Даааа. Мечти. Но докато дойде лятото и докато узреят дините ще трябва да почакам, а и да се потрудя още доста. Съвсем скоро ще ви разкажа и покажа в снимки, как сея моите дини. До тогава – ето малко полезна информация за динята.
История и любопитни факти за динята
Латинското име на динята е Citrullus lanatus и спада към семейството на Cucurbitaceae. Родината на динята са тропичните африкански райони, но се е адаптирала и вирее добре и на по-умерени географски ширини. Формата на динята може да варира от овално кръгла до елипсовидна в зависимост от сорта. Пак в зависимост от динения сорт, цвета на кората може да бъде еднородно зелено в различни нюанси или на редуващи се светли, почти бели ивици.
Първите писмени сведения за динята датират от епохата на Древния Египет. В митовете и легендите от онова време се споменава, че дини са били поставяни дори в гробниците на фараоните за да утоляват жаждата им по време на дългото пътуване към отвъдното.
През Х век от новата ера китайците започват да отглеждат дини и от тогава до ден днешен Китай е най-големия световен производител на този плод. В Европа динята е пренесена от маврите по време на нашествието им на Стария континент през ХІІІ век.
Диня и диета
Динята притежава две основни характеристики, които заслужено я нареждат сред любимите плодове на всички поддръжници на диетите. Първата е, че динята е плодът с най-голямо водно съдържание 93,5% , а втората е, че не съдържа абсолютно никакви мазнини. Калоричното съдържание на динята е много ниско - едва (30 cal/200 gr) като в същото време концентрацията на витамин А (бетакаротин) достига 37 mcg. Динята съдържа също така витамин В1, В6 и С (8mg), калий и магнезий, които помагат на организма да се справя с умората, предизвикана от летните горещини. По-малки количества в динята се съдържат и калий, фосфор, желязо, цинк и магнезий. И за да не останете с впечатлението, че ви изреждам цялата Менделеева таблица, подчертавам още веднъж, че в динята няма никакви мазнини.
Благодарение на тези свои характеристики динята се смята за изключително полезен плод и трябва да бъде консумирана често, особено от хора с кардиологични проблеми и при случаи на висок холестерол.
Няма коментари:
Публикуване на коментар