неделя, 8 април 2012 г.

Лилави домати



По цял свят се провеждат изследвания за създаване на нови, лечебни свойства в различни растения. И преди всичко в растения, годни за консумация. Домата е най-предпочитания плод в цял свят.
Една от насоките е създаване на естествени начини за борба с рака. Например с антиоксиданти.
Екип генетични учени от Великобритания създадоха домати с лилав пигмент, като са взели гени от Антиринум (Antirrhinum). Този пигмент съдържа антиоксидант, известен като антоциан , който е същия антиоксидант, намиращ се в боровинките и къпините. Идеята на учените е, че поставянето на този пигмент в доматеното растение ще повиши нивото на антиоксиданти в плода.


Учените са тествали тези домати върху мишки, заразени с ракови клетки, и са достигнали до заключението, че мишки, които консумират лилави домати, са живели средно една трета по-дълго от мишки, които не са яли такива домати. Тъй като доматите не са били консумирани или проучени при хора, е очевидно, че повече изследвания са необходими, за да се защити тази теза. Също така, са необходими повече изследвания, за да се гарантира, че гените от Антиринум не са потенциално вредни, и не биха могли да застрашат хората при консумация.
Въпреки че все още има някои въпроси без отговор, тези лилави домати са наистина вълнуващи и интересни новини. Дори и без лечебните им свойства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар