понеделник, 14 май 2012 г.

Нови сортовe картофи

Тази година ще имам удоволствието да предложа няколко нови сорта картофи за продажба на сергията ми. Отгледани по всички правила на чистото градинарство. В район с изключително чисти почви, без никаква индустрия в близост. Нито сега, нито преди. Отгледани в район, където хората се занимават само със земеделие и туризъм. Става въпрос за землището на гр. Гоце Делчев, по старому - Неврокоп. И, както се разбира, картофите не са отгледани от мен. Отгледани са от един мой приятел, млад човек, голям почитател на чистата и здравословна храна. По нататък може би ще ви разкажа повече за него - малко са такива хора в България.

 Ще започна с немския сорт картоф Розара (Kartoffel Rosara).

Сорта е създаден през 1983 година. С червена кожа и жълта плът, средно ранен. Средно до високо добивен.
Добра годност за съхраняване.
Има имунитет към рак по картофите - Synchytrium endobioticum, раса 1. Устойчив към златна нематода - Globodera rostochiensis Ro1. Високо устойчив на Картофена краста - Streptomyces solani и листна въшка, PVA, PVY. 
Предназначение: Отличен картоф за варене и печене.

Следващият сорт картоф е пак немски - Ханза (Kartoffel Hansa).

Сорта е създаден през 1957 г. С жълта кожа и жълта плът, средно ранен. Има високи изисквания по отношение влажността и плодородието на почвата, но се отблагодарява добре за положените грижи. С много добро съхранение.
Има висока устойчивост към черно петно, краста, Картофена мана - Phytophtora infestans, Rhizoktonia, Erwinia, Картофен вирус A.
Чувствителен към: Рак по картофите - Synchytrium endobioticum, Картофен вирус X, Картофени цистообразуващи нематоди.
Предназначение: За пържене и сушене.

 Продължавам с унгарския сорт картоф Шарпо Мира (Sárpo Mira).

Представител на династията Sárpo (Sár-vári po-tato). Друг известен член е Sárpo Axona. Създадени през осемдесетте години на ХХ век от фамилия Sárvári в Унгария. Може би най-удачния за органично отглеждане, без химия. Има висока устойчивост на основния враг на картофа - Картофена мана (Phytophtora infestans). В официалната скала на устойчивост, семейството на Sárpo са с най-висок ранг. С бяла плът. Не изисква обилно торене, справя се добре без поливане. Устойчив на серия вируси.
Късен сорт. Съхранява се чак до юни месец.
Предназначение: Отличен за готвене и печене.

За финал, отново немски сорт картоф - Лаура (Kartoffel Laura).
Създаден е през 1989 г. Много популярен сорт, средно ранен. Съдържа малко количество антоциан. От това е виолетовата кожа, плътта е жълта. С повишено съдържание на нишесте.
Висока устойчивост на повреди.
Висока устойчивост на краста, листен вирус PLRV, Картофен вирус А, Картофен вирус Y. Податлив на рака по картофите и картофените цистообразуващи нематоди.
Подходящ за: За готвене, салата и производство на чипсове.

Това е за сега. Палете свещ да няма градушки и очаквайте тези чисти и вкусни картофи.

4 коментара:

  1. Много интересни сортове, ще чакам с нетърпение да ги опитам ...обаче за първи път чувам за сушене на картофи. С каква цел се прави, за какво се използва и каква е технологията на сушене

    ОтговорИзтриване
  2. Нямам търпение да ти опитам картофите..Дано годината да случи!

    ОтговорИзтриване
  3. Интересно, какъв ли е вкуса им.

    ОтговорИзтриване
  4. Аз съм пробвала Шарпо Мира в чужбина преди 2год..Много бързо се сготвиха на гювеч и бързо се свариха за картофеното пюре.И двете ястия станаха страшно вкусни!Напоследък все по-често попадам на картофи от магазините без вкус или да киселят.Иначе на вид ги докарват, затова предпочитам да си ги купувам от точно определено място.

    ОтговорИзтриване