понеделник, 9 април 2012 г.

Семена от дини

Днес получих едно генетично богатство!

Семена от стари сортове дини, все още отглеждани в Плевенския (к)рай. Според писмото тук има бели, жълти и червени дини. Които ще добавя към моите жълти и червени дини от време оно. Като гледам семената - сортовете са доста. Поне седем-осем сортове дини. Подозирам наличието и на оранжеви дини. Навремето съм ял такива дини. Дори имаше един особено сладък момент. Пътувайки в този край, а и по други "динени" места в България, по пътищата край нивите с дини имаше сковани пейки и маси. Спирате с колата, настанявате са на пейките под сянката на крайпътните дървета и започвате да се тъпчете с дини, които производителите ви носят на крака под сянката.
Ще попитате невярващо, как е възможно това?! Напълно възможно и реално бе. "Уловката", както е модерно сега да се изразяваме, бе в това, че трябваше да се съберат семената. Семената, необходими за следващата година да се насеят новите дини. Новата реколта от дини зависи от семената от старата реколта от дини. Е, някой трябваше да подготви семената. И това основно бяха пътуващите. Сега край пътищата има само кафенета. От печеното кафе, или сурогатите 2 или 3 в едно не се получават семена. Но пък се прави бизнес!
А тортата си има и черешка. :)
Като допълнение на това богатство има  и семена от специален сорт дини за сладко!
Та годината ще е интересна. Дано Дедо Боже даде приличен климат да станат дините. Да се види колко сорта са и какви са им качествата. Продавал съм дребни дини на пазара и зная какъв е интересът към тях. Както и зная, че цената е по-висока в сравнение с обичайните "суперсладки" дини.
                    Ето и снимки от Мрежата: (на лятос ще сложа мои снимки)


За финал, за да ви потекат съвсем лигите, ето ви няколко карвинга, както му се вика по ингилизки, на диня:



От мен: До лятос! Точете ножовете!

5 коментара:

  1. Здравейте, искам да попитам, ако знаете какъв е срока на годност на семената от дини? Само семена от предходната реколта ли биха се хванали или могат да се ползват и по-стари. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте.
    Всички тиквови са добри за градинаря по отношение трайността на семената. Имат поне 5 години срок на кълняемост.
    Повече тук:
    http://xn--80atgp9ar.xn--b1amgyd9f.com/index.php?topic=688.msg841#msg841

    ОтговорИзтриване
  3. много отдавна търся семена от жълти и оранжеви дини. Ако някой ми изпрати ще съм му много благодарна. И ще платя разбира се. . jana_feray@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  4. От години търся сорт дини, който майка ми затри без да иска-те са дребни с чисто тъмна кора,отвътре ярко червени, а семките им са огромни и шарени на черни и кафяви точки, ще бъда много благодарен ако някой има такива- този сорт са уникално сладки и лесно се ядат, защото семките им са едри и удобни за плюене, плащам в брой, а е-майла ми е svetlio760@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  5. Ето тук започнах да поставям какви Дини в Градина Вискяр се родиха тази година от тези семена. Късното разсаждане бе доста рисково за дините, но успях да им помогна, като поставих микродъждуване. Налегналите жеги спомогнаха да се родят, развият и узреят много дини с най-различни цветове. Мога само да кажа, че почти нямаше диня, която да няма перфектен вкус!
    С две думи: отядохме се на дини тази година. Една от последните дини срязахме на Бъдни вечер. Но има и за посрещането на Новата година. ;)

    ОтговорИзтриване