четвъртък, 3 май 2012 г.

Динята - любим освежаващ плод


diniaДали има нещо по-освежаващо в летните горещини от чаша разхладителна напитка?
Мен ако ме питате, има - това е резен сладка, сочна диня. От сега си представям как ще ги пускам лятото в бунара да се изстудяват заедно с мастичката и как после, изтегнат на хамака, вързан под някоя дебела сянка, ще се полюшвам лекичко напред-назад, ще си бодвам парченца ледено студена диня от една голяма, ама голяма купа и ще си прелиствам любимото книжле. Пък работата да не е заек?!... Даааа. Мечти. Но докато дойде лятото и докато узреят дините ще трябва да почакам, а и да се потрудя още доста. Съвсем скоро ще ви разкажа и покажа в снимки, как сея  моите дини. До тогава – ето малко полезна информация за динята.
 

История и любопитни факти за динята

Латинското име на динята е Citrullus lanatus и спада към семейството на Cucurbitaceae. Родината на динята са тропичните африкански райони, но се е адаптирала и вирее добре и на по-умерени географски ширини. Формата на динята може да варира от овално кръгла до елипсовидна в зависимост от сорта. Пак в зависимост от динения сорт, цвета на кората може да бъде еднородно зелено в различни нюанси или на редуващи се светли, почти бели ивици.
dinia_ogromnaГолемината на динята също варира в зависимост от сорта като може да достигне наистина огромни размери както при вида Coccumis vulgaris maximus, докато хибридните сортове имат сравнително малък диаметър от порядъка на 20 см.
Първите писмени сведения за динята датират от епохата на Древния Египет. В митовете и легендите от онова време се споменава, че дини са били поставяни дори в гробниците на фараоните за да утоляват жаждата им по време на дългото пътуване към отвъдното.
През Х век от новата ера китайците започват да отглеждат дини и от тогава до ден днешен Китай е най-големия световен производител на този плод.
В Европа динята е пренесена от маврите по време на нашествието им на Стария континент през ХІІІ век.
 

Диня и диета

Динята притежава две основни характеристики, които заслужено я нареждат сред любимите плодове на всички поддръжници на диетите. Първата е, че динята е плодът с най-голямо водно съдържание 93,5% , а втората е, че не съдържа абсолютно никакви мазнини. Калоричното съдържание на динята е много ниско - едва (30 cal/200 gr) като в същото време концентрацията на витамин А (бетакаротин) достига 37 mcg. Динята съдържа също така витамин В1, В6 и С (8mg), калий и магнезий, които помагат на организма да се справя с умората, предизвикана от летните горещини. По-малки количества в динята се съдържат и калий, фосфор, желязо, цинк и магнезий. И за да не останете с впечатлението, че ви изреждам цялата Менделеева таблица, подчертавам още веднъж, че в динята няма никакви мазнини.
Благодарение на тези свои характеристики динята се смята за изключително полезен плод и трябва да бъде консумирана често, особено от хора с кардиологични проблеми и при случаи на висок холестерол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар